Arlandabanan skyddas mot kopparstölder

Pressrelease A-train/Eurosafe, Stockholm, 12 april 2016
Stöld av kabel, i syfte att komma åt koppar, ger upphov till driftstörningar och höga reparationskostnader. För att minska stölderna längs med Arlandabanan skyddas nu bland annat kablarna med märk-DNA. Märk-DNA är en ny och effektiv teknik som både ger spårbarhet och har en avskräckande effekt.

arlanda express


A-Train har inlett ett samarbete med SmartWater MärkDNA för att stöldmärka kablarna längs med Arlandabanan.

– Vi ligger alltid i framkant gällande säkerhet. Men att arbeta mot kopparstölder är inte enbart en säkerhetsfråga, utan även ett sätt att garantera att vi även i fortsättningen är den punktligaste tågoperatören i Sverige, säger Per Thorstenson, VD på Arlandaexpress.

SmartWater skyddar sedan tidigare järnväg även i flera andra länder.
Stöldmärkningen sker genom att en genomskinlig vätska penslas på kablarna. Vätskan innehåller en unik kod samt mikropunkter vilka görs sökbara i ett internationellt ägarregister som polismyndigheter har tillgång till.

– Stöldmärkningen har flera funktioner. För det första är den avskräckande, för det andra blir den stulna kopparn spårbar och för det tredje minskar andrahandsvärdet eftersom de som hanterar stöldgods kan fällas för brott. Vi är enormt glada över att kunna hjälpa att skydda Arlandabanan mot kopparstölder, säger Björn Mannering, VD för Eurosafe Security Solutions, distributör av SmartWater i Sverige.

För mer information kontakta:
Per Thorstenson
VD, Arlanda Express
+46 (0) 73 688 90 20
per.thorstenson@atrain.se

Mikael Ljungsten
CMO SmartWater
+46 (0) 155-46 06 02
ml@smartwatersverige.se

Om Arlanda Express
Arlanda Express är snabbtåget mellan Stockholms Central och Arlanda flygplats. Tågen går sex gånger per timme under högtrafik och en gång i kvarten under övrig tid. Resan tar maximalt 20 minuter. Arlanda Express har av Naturskyddsföreningen utsetts till Bra Miljöval. Arlanda Express har cirka 180 medarbetare. Trafiken startade 1999 och 2014 reste 3,6 miljoner passagerare med Arlanda Express. För bilder och mer information se:www.arlandaexpress.comatrain logo